Raymond Queneaou

VAJE V SLOGU
Skupina Mala Talia


Rezija in mentorstvo .…..................... Samanta Kobal
Glasba .….......................................... Boris Magdalenc
Scena in kostumi .….......................... skupinsko delo


Improvizirali bodo:
Ajda Zupan
Ajda Zupan
Zan Podgornik
Monika Tomažin
Marjanca Tomažič
Maja Muhič
Damjan Dolinšek


Premiera, 18. junij 2015, Gajbla, hiša ustvarjalnih zgodb


Eno besedilo in 99 variacij nanj. Ena vsebina povedana na različne načine, interpretirana skozi različna igralčeva dojemanja sveta. Ena vsebina, enake besede, enake stavčne sintagme, ki pa pred nas postavijo paleto različnih, drugačnih čustev, odzivov, prostorov in odnosov.

Besedilo Vaje v slogu dramatika Raymonda Queneaouja smo si izbrali prav zaradi te pestrosti interpretacije enega besedila. Raziskovali smo neke druge vsebine, katere ne generirajo besede, ampak neke druge globine človeške duše. Vendar se je ob koncu krog sklenil in so tudi dane besede, znotraj dialoga, dobile svoj pomen.

Predstava pred gledalca postavlja celoto, razdeljeno na tri dele. V prvem delu se iz navideznega niča rodi lik – oseba; v drugem delu se ta novorojena oseba prične zavedati sveta, ljudi, okolja okoli sebe; in v tretjem delu se med osebami ričnejo tkati najrazličnejši odnosi. Vsem delom, ki sledijo nekje v prihodnosti pa rečemo – življenje.

Glasba, ki osebe vodi od rojstva do samostojnega vstopa v življenje, prihaja iz čarobnega inštrumenta imenovanega hang in celoti doda tisti ščepec čarobnosti, ki je potreben, da se nekaj novega rodi na ta svet.

Z nocojšnjo premiero obeležujemo 10 let delovanja Gledališke šole Talia. Lahko se pohvalimo z besedami, ki jih je zapisal Tone Pavček: »To je pa nekaj! To pa ni malo!« In res ni malo. Že kar nekaj gledališke poti smo prehodili. Včasih je bila ta gladka, včasih strma in polna lukenj, kdaj pa kdaj deževna in hladna. A tudi po ledeni cesti smo lovili sebe, svojo dušo in telo. A prišli smo do tukaj – uspešno. In ker bi ob tej priliki kakšen utrinek radi delili tudi z vami, ste po predstavi vabljeni na ogled fotografskih utrinkov, ki prikazujejo vse te naše prehojene poti.

Predstavi sledi podelitev Linhartovih značk udeležencem, ki se že pet ali več let aktivno vključujejo v gledališko dejavnost Gledališke šole Talia. Linhartove značke bo udeležencem podelil predstavnik Javnega sklada za kulturne dejavnosti.