Samanta Kobal

MOJE MESTO
Skupina mlajši osnovnošolci

 

Režija in mentorstvo ...................................................... Samanta Kobal

 

Igrajo:

Deklica ............................................................................. Tinkara Šepec
Župan ................................................................................. Jakob Novak
Avtomehanik ............................................................................ Maj Brlek
Pek ................................................................................... Gabrijel Lovec
Učiteljica ................................................................................ Maja Volčič
Operna pevka ..................................................................... Tija Dvojmoč
Poštarka ........................................................................ Nika Abondanca
Golobarka ................................................. Nastasja Češnjevar Ušumović
Trgovka ........................................................................... Anita Kocjančič


Kostumi in scena: skupinsko delo

Lučni in tonski tehnik: Igor Šturman

 

Premiera, Kulturni dom v Dekanih, 22. februar 2013 ob 18. uri

 

Otroci v svojem vsakdanu tudi med igro igrajo in se igrajo različne vloge. Važno oz. najvažnejše je igrati se, znati se igrati, gojiti in negovati igro, otroško ali gledališko. Preko igre tako otroci, kot odrasli in poklicni igralci, živijo različne zgodbe, osebe, želje, čustva, ki tičijo v vsakemu posamezniku. In če ne vem, kaj vse se skriva v vsakemu posamezniku, kako naj ta posameznik ve, kaj lahko iz njega pokuka na plano. To je že Medved Pu povedal svojemu prijatelju Robinu: "Le kako boškam prišel, če slabo se boš poznal? Kako boš delal kakor gre, če ne veš kaj v tebi je? "

In prav zaradi te želje po spoznavanju, kaj vse smo sposobni izraziti, tako kot posamezniki kot skupina, smo prvi del gledališke šole namenili izražanju vsega, kar znamo, vsega kar nas zabava, zaposluje, kar nam povzroča težave in vsega, kar za nas predstavlja izziv. Vsak od udeležencev je sledil svojim željam in si sam izbral na kakšen način se bo spopadel s svojo vlogo znotraj predstave. Tako je nastala predstavica Moje mesto, v kateremu se enkrat letno dogodi prireditev "Pokaži svoje spretnosti", na kateri se prebivalci predstavijo z novimi triki, zabavnimi točkami, plesom, petjem in še čim.

Skupino sestavljajo otroci, ki so že v lanskem ali predlanskem letu obiskovali gledališko šolo, ter otroci, ki so z nami letos prvič. Tak način dela in raziskovanja vsem nam omogoči, da se spoznavamo in skupaj, preko gledaliških vaj, odkrivamo lastne sposobnosti igranja, orientacije, nastopanja, vključevanja v skupino in se soočamo z lastnimi strahovi, dilemami in pomankljivostmi. Tak način dela za vse nas postane izziv postati harmonična celota, ki bo skupaj stopila na oder in odigrala predstavo samostojno, pogumno in z veliko mero medsebojnega zaupanja. Besedilo in mizanscena nas na tej točki dela in ustvarjanja ne sme dušiti in omejevati preveč. Ustvarjalnost in domiselnost otrok sta v tej fazi dela vsekakor najpomembnejša dejavnika, ki pripomoreta, da otrok samozavestno, samostojno, ustvarjalno in odgovorno sprejema dane naloge, ki bodo sledile v drugem delu šolanja, in se z njimi tudi uspešno spopade.

 

SREČANJE LUTKOVNIH IN OTROŠKIH GLEDALIŠKIH SKUPIN SLOVENIJE - REGIJSKO SREČANJE - Poročilo selektorja Sergeja Verča za Južno Primorsko - Otroške gledališke skupine - sezona 2012/2013