Urška Bradaškja

POKAŽI, KAJ ZNAŠ!
Skupina mlajši osnovnošolci, gledališka sezona 2006/07

 

Mentorica ............................ Urška Bradaškja
Lučni tehnik ................................. Siniša Milić

Igrajo:
Šefica ................................... Klara Kocjančič
Mojca ...................................... Karin Ražman
Manca ......................................... Naja Stanič
Minca .................................. Sara Maksimovič
Pevka ............................................ Vita Kocet
Frizreka .................................. Helena Šukljan
Plesalec .................................... Danijel Cupin
Modna kreatorka .......................... Alin Modrič
Arhitekt........................................ David Cupin


Premiera 22. junija 2007 v Gledališču Koper. Predstava traja 25 minut.

 

Na zapuščeni plaži stoji senčnik, ki je last podjetne šefice. Mojca, Manca in Minca se odločijo, da bodo počitnice preživele na tej plaži. Njihovo samoto zmotijo frizerka, pevka in plesalec, ki si želijo le malo sence v tem vročem poletnem dnevu, vendar jih takoj zaposlijo. Mir jim prekineta arhitekt in modna kreatorka, ki bi rada izpeljala svoj projekt, ki zahteva odstranitev senčnika. Kdo bo zmagal?

 


Z IMPROVIZACIJAMI DO PREDSTAVE

Predstava je zaključni del celoletnega spoznavanja gledališke umetnosti, s katero smo se ukvarjali zadnje tri mesece. V skupini so bili tako otroci, ki so prvič spoznavali, kaj je to gledališče, kot tudi otroci, ki so že lansko leto obiskovali gledališko šolo. »Začetniki« so prej doumeli, kaj je bistvo določene naloge, »nadaljevalci« so spoznali, da naloga nima samo ene rešitve in da se jo da ustvarjalno rešiti na več načinov. Postali so bolj samozavestni v izražanju svojih misli in čustev.

Ko smo v učnem procesu prišli do faze ustvarjanja predstave, smo se najprej odločili, da uprizorimo Mojco Pokrajculjo. Otroci so preko improvizacij spremenili kraj dogajanja in živali so postale osebe z določenimi poklici. Vsak otrok si je sam izbral poklic svojega lika in ustvarjalno sodeloval pri svojih akcijah na odru in ustvarjal besedilo svojega lika. Idej je bilo veliko. Razpravljali smo o tem, kako le-te izpeljati v gledališkem kontekstu, znotraj okvira, ki smo si ga zadali.

Preko družabnih iger smo spoznali skupen dogovor glede pravil, skupno nalogo, ki jo treba izpeljati in skupinsko vzajemno akcijo v smeri cilja - vse kar je potrebno za uspešno uprizoritev predstave. Dramske like smo ustvarjali na podlagi improvizacij, učili smo se poslušati drug drugega, opazovati življenje, opazovati svoja čutila, razvijali občutek za prostor...

Urška Bradaškja
mentorica